BLOG

Lekker lokaal uit eten bij het Oude Dykhuys

23 februari 2023

Met de achternaam van Dijk en een geboorteplek op maar 300 meter afstand van Het Oude Dykhuys was het misschien wel voorbestemd dat Alfred chef-kok en eigenaar zou worden van dit mooie restaurant in Lisserbroek. De ambitie om in de restaurantwereld te werken, zat er in ieder geval al vroeg in.

Al op 10-jarige leeftijd wist Alfred dat hij kok wilde worden. En hij heeft er alles aan gedaan om die droom uit te laten komen. Op zijn 13e had hij zijn eerste baantje in een restaurant. Later is hij ook een opleiding gaan doen om kok te worden. In 1988 kwam hij als leerling-kok voor het eerst terecht bij Het Oude Dykhuys en dat bleek een perfecte match. Na afronding van zijn opleiding is Alfred teruggegaan naar dit restaurant en nooit meer vertrokken.

Culinair genieten in een veelzijdig restaurant

Al sinds 1975 verwelkomt Het Oude Dykhuys gasten in de vroegere 19e-eeuwse boerderij aan de Lisserdijk. Hier neem je lekker plaats op de sfeervolle beneden- of bovenverdieping of geniet je bij mooi weer op het terras. Het team verrast je met heerlijke klassieke gerechten en eigentijdse creaties. De rol van eigenaar is nog relatief nieuw voor Alfred, maar het restaurant zelf verre van. Alfred werkt alweer meer dan 30 jaar in Het Oude Dykhuys, waar hij zich heeft opgewerkt van chef de partie tot sous-chef tot chef-kok. Sinds 2021 is hij ook eigenaar van het restaurant.

Alfred omschrijft zijn werk als “een creatief vak waarin veel mogelijk is” en dat is te merken. Er gebeurt van alles in dit veelzijdige restaurant. Je hebt de keuze uit het à-la-cartemenu, maar ook de maand- en seizoensmenu’s. Er zijn zelfs speciale thuismenu’s, zodat je thuis met gemak een culinair feest op tafel zet. Een absolute aanrader is het maandelijks wisselende 3-gangenkeuzemenu, dat is bekroond met een Bib Gourmand. Deze bijzondere waardering van Michelin betekent dat je geniet van de heerlijkste gerechten met een uitstekende verhouding tussen prijs, kwaliteit en plezier.

Het Oude Dykhuys binnenkant

Naast de dagelijkse lunches en diners biedt Het Oude Dykhuys ook kookworkshops, ruimte voor feestjes en vergaderingen, en catering op locatie. Wist je dat je hier zelfs kunt trouwen? Het restaurant is een officiële trouwlocatie, waar het gehele feest onder één dak kan plaatsvinden. De trouwambtenaar voltrekt het huwelijk op locatie en het restaurantteam vult de feestelijke dag verder naar wens in. Bij alles wat er in het restaurant gebeurt, staan de gasten centraal. Het belangrijkste doel van het team is zorgen dat iedereen kan genieten van een heerlijke middag of avond.

Tip: Het Oude Dykhuys heeft een eigen steiger. Hongerig geworden van het varen over de Ringvaart? Dan kun je hier gewoon aanmeren!

Passie voor het vak: dat proef je

Met zoveel activiteiten is er elke dag genoeg te doen. Vanaf 10 uur ‘s ochtends begint het team met de voorbereidingen. Rond 12 uur komen de eerste lunchgasten binnen. In de middag heeft Alfred altijd wel wat administratief of ander werk te doen en om 6 uur moet hij alweer klaarstaan voor de dinergasten. Thuis uitgebreid koken zit er dus meestal niet in, maar hij probeert tussendoor wel elke dag naar huis te gaan om samen met zijn gezin te eten.

Een horecazaak runnen betekent hard werken en lange dagen. Dan helpt het wel als koken echt je passie is. Het enthousiasme voor het vak valt meteen op als je met Alfred in gesprek gaat. Soep, salade, vis, vlees, zoet en hartig: eigenlijk maakt hij het allemaal graag. Maar hij wordt extra blij van gerechten die veel mogelijkheden bieden, zoals een mooie, luchtige salade met verschillende kleuren, smaken en een goede dressing. Een kaasplankje of een zoet dessert? Het eerste eet hij zelf graag, maar het laatste vindt hij juist leuker om te bereiden, omdat je er zoveel creativiteit in kunt stoppen!

Alfred van Dijk voor Oude Dykhuys

Vegetarisch koken vindt Alfred ook een mooie uitdaging, omdat het vaak wordt onderschat. Met groenten kun je echt unieke gerechten creëren en je vaardigheden laten zien. Zo vind je op de kaart van Het Oude Dykhuys diverse vergeten groenten met een bijzondere bereiding. Heb je weleens schorseneren gegeten? In Het Oude Dykhuys worden ze geschild, in stukjes gesneden en gekookt. De stukjes worden daarna gepaneerd met zwart broodkruim en gefrituurd, met als resultaat een romig nootachtige binnenkant en een knapperige buitenkant.

Groots restaurant in een klein dorpje

Zelfs na 30 jaar lukt het Alfred om steeds weer nieuwe gerechten en menu’s samen te stellen. Als lid van het Nationaal kookteam van Nederland neemt hij deel aan internationale wedstrijden. Dat levert niet alleen medailles (afgelopen november nog brons en zilver op het WK in Luxemburg!) maar ook veel inspiratie op. Ook door veel zelf te experimenteren tovert hij prachtige combinaties op tafel.

“In de jaren stapelen er in het hoofd steeds meer smaken, bereidingen en producten op. Zonder het te koken kan ik smaken bij elkaar zetten en deze proeven in het hoofd.”

Alfred van Dijk

Zo weet Het Oude Dykhuys zowel trouwe als nieuwe gasten altijd te verrassen en blij te maken. Ook internationale bezoekers weten het restaurant goed te vinden. Als het Keukenhof-seizoen weer begint en toeristen naar de regio stromen, slaan ze het restaurant in Lisserbroek niet over. Velen reserveren via internet zelfs al ver van tevoren een tafeltje!


Ben je ook benieuwd geworden wat er allemaal op de kaart staat bij Het Oude Dykhuys? Neem snel een kijkje op de website. Alfred en zijn team verwelkomen je graag. Met een focus op streekproducten en het motto “Versheid en kwaliteit voorop” zorgen ze ervoor dat je écht geniet van je middag of avond uit.

Deel dit artikel op:

Gerelateerde artikelen

Talitha van Flowers by Talitha

Flowers by Talitha: voor al je bloemen in Vijfhuizen

De MeerPas wordt steeds veelzijdiger! Afgelopen weken hebben we veel nieuwe Haarlemmermeerse ondernemers aangesloten. Een daarvan is Flowers by Talitha in Vijfhuizen. Met je MeerPas koop je hier de mooiste boeketten. Lees snel verder om kennis te maken met ervaren bloemiste en eigenaresse Talitha. Een kwestie van teamwerk Talitha is pas sinds dit jaar eigenaresse

Ondernemer in het zonnetje: Lisa Snijders, Boekhandel Stevens

Lisa Snijders is al 12 jaar het gezicht van Boekhandel Stevens. Samen met Erik van Itterzon runt zij deze prachtige boekwinkel. Daarnaast is ze moeder van 5 kinderen, waarvan ze er 3 zelf op de wereld heeft gezet en 2 cadeau heeft gekregen. Je kan wel zeggen dat ze een bezig bijtje is. Ze komt

Liefs uit Haarlemmermeer producten

Ondernemer in het zonnetje: Liefs uit Haarlemmermeer

Daniëlle Meijer, oprichter van Liefs uit Haarlemmermeer, is geboren en getogen in Amsterdam. Momenteel woont ze 10+ jaar in Hoofddorp. Naast haar onderneming is ze freelancer marketing en communicatie. Daniëlle begon met het schrijven van een blog over Hoofddorp en heeft dit uiteindelijk uitgebreid naar Haarlemmermeer. Als hardwerkende ondernemer heeft ze inmiddels al veel bereikt